ZUID-AFRIKA: Even offline & de Tafelberg beklimmen – 2 routes

Inderdaad, wij waren even offline voor een tijdje. Even geen nieuwe blogs, terwijl we vanalles hebben meegemaakt. De reden hiervoor is dat we ons soms maar al te goed beseffen dat altijd maar online zijn ons niet gelukkig maakt. We voelen ons meer en meer verbonden met de natuur, met het ‘even offline’ zijn. We willen niet altijd meteen delen. Ze zeggen wel eens dat je niet kunt vertellen over iets wat je niet tegenkomt, maar soms kun je niet vertellen over iets wat je wél bent tegengekomen. We raken te vol, onze hoofden zijn te vol.

En dat betekent dat we niet altijd even actief zijn op Baba. We willen schrijven en enthousiasmeren, maar alleen als het goed genoeg voelt en als de inspiratie er is. Niet omdat we moeten.

Het leven is een rollercoaster, maar desondanks moeten we soms stil blijven staan bij de dingen die ons stil doen laten staan met de realiteit.

Nature is all we need.

ZUID-AFRIKA tafelberg

Update

Maar, bij deze dus weer even een update waar we op dit moment uithangen. Inmiddels zitten we in Zuid-Afrika, hebben we al wijn geproefd in Stellenbosch, Lionshead beklommen, in the middle of nowhere gekampeerd, 3 uur over een hobbelweg gereden om uiteindelijk bij een afgesloten hek uit te komen, de cultuur van lokale Afrikanen mogen zien, heel veel zandstranden gevoeld en zijn we al heel wat zonsondergangen rijker. Maar ook hebben we al twee flinke klims op de Tafelberg erop zitten, hebben we veel van dit land geleerd, vrijwilligerswerk gedaan, eten gemaakt, geproefd, geroken.

We hebben ons verbaasd, overweldigend gevoeld, sterk, maar soms ook heel zwak. Want de vrijheid die we hebben ervaren op de top van de Tafelberg of in the middle of nowhere maakt ons sterk en voelt overweldigend. Maar we willen ook delen dat de armoede hier ook heel heftig kan zijn en dat dát je soms zwak maakt.

In deze blog nemen we jullie mee naar één van de meest bekende bergketen ter wereld; de Tafelberg. We hebben twee routes gelopen naar de top en ons écht even vrij en compleet gevoeld. Hiken, natuur, bergen, de felle zon.

P.S. Video’s zijn nog in de maak

De Tafelberg route 1 – Plattekloof

Met goede moed vertrokken we die ochtend richting het startpunt van de Plattekloof route. Een fles water, zonnebrand en een aantal bananen. Meer hadden we niet nodig. In de vroege ochtend scheen de zon al fel en dat bleek ons zwaar te vallen naarmate de klim vorderde.. met 35 graden en geen schaduw om ons even te verschuilen klommen we in twee ZWARE uren naar boven. Om bij iedere 10 stappen even naar adem te happen en even te rusten, een rotstrap in een prachtige kloof. Alhoewel het dus als een kleine marteling voelde, was het uitzicht alles meer dan waard. Met de bergrand op de voorgrond, de stad daarachter en in de verre verte de blinkende zee.

ZUID-AFRIKA tafelberg

ZUID-AFRIKA tafelberg

ZUID-AFRIKA tafelberg

ZUID-AFRIKA tafelberg

 

De Tafelberg route 2 – Skeleton Gorge

Met de bewolking nog in de berg en een aantal graden minder vertrokken we een week later de Tafelberg weer op, maar dan de andere route. De Skeleton Gorge begint in Kirstenbosch National Botanical Garden. Deze grote botanische tuin is ook wel bekend vanwege de openlucht bioscoop die hier regelmatig georganiseerd wordt. Na INTO THE WILD  onder de sterrenhemel, een aantal dagen eerder gezien te hebben was het deze ochtend meer 50+ plussers volk. De echte hikers klommen, net als ons, de struiken door om de Skeleton Gorge te starten.

Wat begint in een groot bos met lange, smalle bomen die de weg smaller maken, wordt na een uur klimmen al gauw een benauwde, groene jungle. Met een kleine waterval, gladde rotsen en trappetjes klauteren we de berg op. Het blijkt dat ook uiteindelijk deze klim een hete is. De zon komt al gauw door de bewolking heen. Na ongeveer anderhalf uur groen bos, jungle en rotswanden, belanden we in zandstrand. Ineens uit het niets. Zomaar, alsof daarachter de zee begint.

Maar zodra we verder lopen blijkt er een groot meer te liggen waarvan het water gebruikt wordt als drinkwater. Het water kleurt oranje, rood, geel, bruin. Als een halve regenboog dat het water langzaam heen en weer wiegt. Omdat het die ochtend bewolkt blijft bovenaan de top van de Tafelberg, besluiten we vanaf dit punt terug te lopen.

Tip: wanneer de zon schijnt;  vooral doorlopen! Je loopt nog ongeveer anderhalf uur en dan bereik je de échte top van de Tafelberg. Vanaf daar kun je weer via verschillende paden terug of via de kabelbaan naar beneden.

ZUID-AFRIKA tafelberg

Keep in touch voor meer Zuid-Afrika verhalen én video’s!

LEES OOK: Lionshead beklimmen

You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *