ZUID-AFRIKA: Zonsopgang op de top van Lionshead

In de vroege ochtend vertrekken we die zondag richting Lionshead, één van de bergtoppen van Zuid-Afrika waar op de top een prachtig uitzicht beloofd over de zee, de immense stad en de Tafelberg. Van een afstandje zie ik de lampjes op de berg, daar waar het pad richting de top loopt. Het zijn geen lampjes die langs de route staan, maar hoofdlampjes van de bergbeklimmers die ons al voor zijn.

zuid-afrika lionshead

De klim naar boven

Wanneer we eenmaal bij de berg aankomen, beginnen we aan een anderhalf uur durende tocht. Op het begin gemakkelijk en met weinig moeite, maar na 40 minuten begint de klim pas echt. Door middel van kettingen en in rotsen vastgezette ladders klauter je als een klein aapje naar boven. Ik ben blij dat ik die dag goede wandelschoenen heb aangetrokken en een warme trui heb aangedaan.

Lionshead

We klauteren ons een weg naar boven, richting de donkere sterrenhemel. En terwijl we langzaam achter elkaar aan de top van de Lionshead bereiken, horen we de krekels wakker worden.

De route naar de top is niet alleen vrij voor onze voetstappen, maar er zijn meer toeristen. Het grijpt me dat iedereen eenzelfde doel voor ogen heeft tijdens het beklimmen van de berg; de top bereiken uiteindelijk en dat voel je. De sfeer onderling maakt me nog vrolijker dan alleen deze fantastische klim maken. Het maakt hier niet uit hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt. We helpen elkaar en waar een hand nodig is, daar bieden we een hand.

Heel even vergeten we met z’n alle de drukte van de stad, de westerse invloeden met haar moderne ontwikkelingen, de armoedige kinderscholen en de onbewuste angst om niet als blonde vrouw alleen op straat te lopen. We leven heel even in het moment, in het hier en nu en om ons heen kijkend is dat het enige wat op dat moment telt.

Lionshead

Bovenaan de top

Eenmaal boven op de top valt het me pas op hoe mooi en groot Kaapstad eigenlijk is. De stad ontwaakt langzaam, de stranden liggen er nog verlaten bij en de natuurgebieden op de achtergrond. De Tafelberg zie ik van een afstandje; dat wordt mijn volgende klim!

De oranjegloed die over Kaapstad trekt terwijl de zon langzaam achter de horizon tevoorschijn komt, is adembenemend. Ik mis het stil genieten. Vanwege de toeristen op zondagochtend is het er vrij druk. Maar ik kan niets anders doen dan alles van het moment in me opnemen. De stralende zon, de prachtige stad die onder ons ligt, de mini golfen die het water bewegen.

zuid-afrika lionshead

Nu de zon de lucht klaart, zie ik op de terugweg naar huis de hoogte van Lionshead pas goed en waarom het deze naam begeerd. Het heeft namelijk echt de vorm van een leeuwenhoofd! En hoewel de meeste mensen ondertussen wakker worden en de zondag vroeg beginnen, probeer ik nog een uurtje te slapen bij thuiskomst. Waarna je gezellig met iedereen kan ontbijten alsof de dag net begint. Niemand heeft door gehad dat je even weg was…

Lionshead

TIPS

  • Draag in de ochtend een dikke trui: het kan hard waaien in de vroege ochtend
  • Ga liever een andere dag dan de zondag: er zijn veel toeristen op deze ochtend waar je je misschien aan kan irriteren
  • Drink genoeg water van tevoren en neem een fles mee!
  • Beste tijd om de zonsopgang te zien: 05.00 beginnen met de klim
  • Wanneer je in het donker de berg gaat beklimmen: draag een hoofdlampje om de weg beter te zien
  • Voor de echte sportievelingen is het verstandig om wandelschoenen of in ieder geval goede schoenen te dragen
  • Maak het jezelf niet te moeilijk en beklim de berg in de ochtend of in de avond, vanwege de hitte die zich overdag voor kan doen.
You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter

2 thoughts on “ZUID-AFRIKA: Zonsopgang op de top van Lionshead

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *