Zo veel meer dan alleen koffie in Nijmegen…

DSC_5905

Al sinds we in onze gezellige loft in Nijmegen wonen zijn we op zoek naar de lekkerste schuimlaag op de cappuccino, de fijnste geuren van versegemaakte soepen, de perfecte structuur van gebakjes, maar vooral op zoek naar de gezelligste sfeer.

Koffiedrinkers zijn we namelijk al sinds de geur van koffiebonen onze neusgaten zijn binnengeslopen. En daar genieten we dan ook vaak van. Onze droom is om ooit zelf koffie te leren branden in Colombia of in een eigen koffietentje on the road meer uithoeken van deze aardbol te ontdekken. Een fantasie, een droom. En sinds Lotte barista is, misschien wel een toekomst.

Samen met Caro van bornonaplane.nl ontdekte ik de Golden Milk van de Viking, smaakvolle cappuccino + een zoet croissantje van Downtown en een Zweedse latte macchiato bij FIKA.

Downtown: we love.. het genietmomentje

Nog vroeg in de ochtend is het er nog heerlijk rustig. Een enkel tafeltje is bezet met een man en een vrouw die gebogen naar elkaar toe genieten van hun ontbijt. De ruimte biedt plaats voor een twintigtal genieters. Want zo is het ook ingericht: de sfeer van rust, ontspanning en een echt ‘genietmomentje’. De witte muren steken af bij de vele hangplanten, cactussen en nog meer groene kamerplanten. Licht en open.

Als ontbijt bestel ik een croissantje en een cappuccino. Water krijg je er standaard bij en de bediening is vriendelijk, open en uitzonderlijk relaxed. Mijn bestelde cappuccino is geschonken in een leuk, soort whiskeyglaasje. Op een of andere manier komt de koffie zelfs overeen met het totaalplaatje, met het geheel van deze lunchtent. Het croissantje smaakt smeuïg en is bestrooid met poedersuiker en amandelschijfjes.

Of je nu voor een flat white, wentelteefjes of een bagel hiernaar toe komt, met de sfeer op de achtergrond ga je hier genieten.

De Viking: we love ..het interieur

Van de buitenkant valt het je niet direct op wat er zich achter de hoge ramen verschuilt. Maar zodra je naar binnen stapt, komt er een warmtegloed direct bij je binnen. De geur van koffiebonen, mosterdmayonaise op de kippendij en versgebakken brood. De inrichting is helemaal mijn ding: precies zoals ons huisje er ook uitziet. Met Peruaanse gekleurde kussens op een houten bank, de kleurmengeling van bruin en groen; warm en natuurlijk.

Een industriële lamp, een palmboom en wilde beestenkoppen aan de muur (die hangen overigens niet in ons huisje). Op de U-vormige bar staan twee schalen met verse appel- en chocoladetaart al klaar. Een geliefde lunchtent voor zowel eerste dates, werkende freelancers, families met kinderen, studenten als oudere omaatjes die met vriendinnen een dag op stap gaan.

De Golden Milk die ik bestel is een ‘healthy drink’. kurkuma, gember, amandelmelk, peper, kokosolie en kaneel zorgen voor een ‘reinigend’ effect. We houden allebei van eten, dus dit reinigend wondermiddel is per toeval maar wél smaakvol! Een tosti pittig gehakt met tzatziki saus, een heerlijke boterham met kippendij of een huisgemaakt soepje is bij de Viking altijd met onbekende smaken, levendig en met passie bereid.

image1

FIKA: we love.. Zweedse culture

Fika zit een beetje verscholen, maar eentje die je niet over mag slaan. Want Fika is bijzonder, cultureel en een tikkeltje hip. Fika staat namelijk voor het Zweedse geheim: een tweemaal daagse koffiepauze. “In Zweden zweren ze bij Fika.” Maar Fika is meer dan een wandeling naar de koffieautomaat, ze verplaatsen zich naar een andere plek waar ze even achterover kunnen leunen.. met een echte fikabröd, oftewel heel veel zoetigheid!

Op de kaart van lunchtent Fika staat dan ook heel veel smörrebröd; rijkelijk belegde boterhammen met een Scandinavisch tintje. Maar ook pittige tomaten-linzensoep en Zweedse runderballetjes. Voor een aperitief kun je neerstrijken op het terras of in de gezellige ingerichte zithoek. Met een koeienvel kleedje en hippe Scandinavische stoelen zit je bij het raam heerlijk. Verder is het bij Fika knus door de dempende lampen, maar worden de tafels verlicht door sfeervolle kaarsjes.


DSC_6138 Foto made by: Caro Cools – Bornonaplane.nl

You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter