Twee vrouwen naar het einde van de wereld

Een wereldreis staat bij velen hoog op het verlanglijstje. Voor sommigen betekent dat heel veel voorbereiden en organiseren, voor anderen betekent dat een enkel vliegticket. Voor sommigen betekent een wereldreis zoveel mogelijk landen zien in één reis, voor anderen langzaamaan een cultuur van een bestemming proeven. Voor sommigen betekent een wereldreis een boek vol foto’s, voor anderen betekent het een persoonlijke verandering met een hoofd vol herinneringen.

Baba-Ganoush neemt je mee naar onze belevingen op reis, naar datgene waarmee we thuiskomen. Naar de smaken die we hebben gezien of geproefd. Maar vandaag nemen we je mee naar een reis gemaakt door een bijzonder stel: twee vrouwen naar het einde van de wereld.

Waarom een wereldreis?

“Op onze eerste date was het al raak. De eerste plannen voor een wereldreis werd al snel het onderwerp van de dag. Daar in een kleine sushibar in Nijmegen. Want enthousiast over de wereld zijn we altijd geweest. Nieuwe culturen leren kennen, het blij worden van warm weer en samen een groots avontuur aangaan. Daar wilden we allebei iets mee doen. Australië ontdekken, met eigen ogen Nieuw-Zeeland ervaren en Amerika: al die tijd hoog op onze lijst! Of we dit ook daadwerkelijk allemaal gingen zien, dat was toen nog de vraag..

Ter voorbereiding

Om als twee vrouwen een wereldreis te maken hebben we ons nooit echt zorgen gemaakt. Maar toch knaagde het om zonder enige weet richting verre landen te vertrekken. Is het in Thailand namelijk wel getolereerd om als lesbisch stel rond te dwarrelen en een tweepersoonsbed te reserveren? Of in Amerika, toen Trump overigens nog niet aan de macht was. We lazen op internet verhalen, maar wat konden we anders dan gewoon gaan en het met eigen ogen beleven? En daar gingen we: op 25 november, om half 7 in de vroege ochtend vertrokken we richting de eerste stop: Bangkok.

De eerste belevingen

Van duiken in en sky-diven over het Great Barrier Reef tot tuben in Laos, waar we met een zwemband de rivier over dobberden, onderweg stoppend bij barretjes om een klein beetje dronken te worden. Of de nieuwjaarsduik in Sydney waar we 50 oranje UNOX mutsjes spotten. De month of love in februari, waar we overal regenboogvlaggen zagen en het rood van liefde van Sydney afspatte. Allemaal highlights van onze reis die we ons als de dag van gisteren herinneren.

Maar het ultieme geluk beleefden we toch wel in ons campertje. Eindeloos rijden tussen het prachtige landschap van Nieuw-Zeeland. Samen rondrijden, met de tassen achterin en de muziek op hoog volume. Gewoon het simpelweg samen zijn. In de leegte van het land. Om vervolgens richting onze laatste stop te vliegen: Amerika, een indrukwekkend land.

Hoog op het lijstje

Arizona om precies te zijn, het zuiden van Noord-Amerika, aan de grens van New Mexico. Daar waar mannen met pistolen over straat lopen. Maar ook daar waar de Grand Canyon zich bevindt, de uitgestrekte stukken rood en droog woestijnlandschap en daar waar de grootste indianenpopulatie van Amerika woont. Maar ook daar waar we rondreden in de goedkoopst mogelijke huurauto: op weg naar het avontuur.

De goedkoopste auto zouden we gaan huren. Een krakkemikkige auto waar de spiegels half aan vastzaten, was onze eerste verwachting. Maar niets bleek minder waar toen we bij de autoboer het terrein op kwamen lopen. Want daar stond ons pareltje al te wachten. Niet zomaar een auto, maar een 8 persoonswagen met nog maar 100 kilometer afgelegd. Is dat wat ze in Amerika klein en goedkoop noemen? Is dat hetzelfde als ‘die bergheuvels’ terwijl we het dan over de Grand Canyon hebben? Niet alleen voelen we ons heel even heel stoer, maar ook die avond was het een genot om met deze grote auto op pad te zijn. Want ons plan om iedere avond een tentje langs de kant van de weg neer te zetten werd al gauw een luchtbed kopen en in de achterbak bivakeren. En ja, ook met een echt wc-potje en met onze tandenborstel naar de wc bij de McDonalds J.

Amerika was indrukwekkend, groots en avontuurlijk. Zo reden we van 37 graden boven nul naar gebieden waar het binnen een paar uur onderweg veranderde naar -6 om vervolgens weer naar +25 graden te schieten. Bizar en toch een van de mooiste herinneringen van onze wereldreis om ook daar weer samen eindeloos te rijden en zien waar het avontuur ons tegemoet kwam.

Wat namen we mee terug?

Intens, opgelucht maar tegelijkertijd verward komen we uiteindelijk terug op Nederlandse bodem. Een mengelmoes van gevoelens en verlangens. Vrienden en familie die we zo gemist hebben, mogen we weer omarmen. Lachende gezichten. Wij lachend met een kleine traan. Want er is zoveel gezien, zoveel beleefd en ervaren. Een plekje kunnen we het na twee jaar misschien nog steeds niet geven. Alles wat we hebben ervaren, is een impact op ons leventje hier en nu. We hebben angsten overwonnen; van water tot hoogte en van diepte tot afstand. We hebben een bestemming geleefd, het leuke/mooie en meest bijzondere eruit gehaald. Van Bangkok waar we niet veel van snapte tot Laos, waar één van onze angsten overwonnen werd door het water op te gaan. Van werken als barista in Australië tot aan de overweldigende natuur van Nieuw-Zeeland. En van Amerika tot aan Amerika. Waar bordjes met pistolen en een streep erdoorheen je veilig stellen voor de ingang van de kroeg. Van de angst tot onze laatste dronkenavond in New York voordat we de vlucht terug naar Amsterdam namen. We glunderen weer nu we vertellen wat we in ons op hebben genomen. We blijven vertellen, zien de wereld door een andere bril. Hoe we ons in andere culturen hebben gemengd, waarderen we ons eigen landje nu destemeer. Herinneringen komen langzaamaan beetje bij beetje weer boven. En dat zal niemand ons meer afnemen. Een avontuur, samen, is een die we met ons meedragen. Misschien wel tot het einde van de wereld..”

Tips voor jouw wereldreis

  • Boek een wereldticket via Kilroy en jij vliegt 5 keer van de ene naar de andere bestemming!
  • Travel slowww..
  • Ben een ontdekker, een genieter in plaats van een reiziger.
  • Plan niet alles van tevoren, maar laat het op je afkomen.
  • Voor lesbische vrouwen: geen zorgen! Ga altijd uit van je intuïtie.
You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *