ROADTRIPPEN? 10 tips!

De lege weg. Kilometers lang. Langs huizen en dorpen. Langs lege vlaktes. Terwijl ik achter het stuur van ons busje zit, denk ik na over de leegte voor me. De rust die het me geeft. De ontlading van een jaar lang ploeteren. En verlangen naar deze vakantie. Ik glimlach. De muziek gaat aan.

Van Berlijn naar Krakau naar Budapest: een route die door reizigers vaak wordt afgelegd. Drie steden die fantastisch en onvoorspelbaar zijn. Om te eindigen bij hét festival waar je normen en waarden de weide wereld in worden gezogen. Ik heb het natuurlijk over Sziget. Maar eerst is daarvoor die lange, lege weg die bereden moet worden.

1. Rijd gemiddeld 100

Of je die lange, lege weg wordt niet minder lang als je 130 gaat rijden. Je zult hooguit wat tijd sparen. Maar het is vakantie, dus wat is tijd. Bespaar je benzine en geniet wat meer van de omgeving!

2. Tank in het buitenland

Wil je alle kleine beetjes besparen, zoek dan wat tankstations in het buitenland op. Op weg naar Berlijn kom je die bijvoorbeeld heel wat tegen.

3. Stickers kopen

Nadat je je volkswagen busje (dat zou toch leuk zijn) hebt opgepikt, koop dan direct stickers die je erop kunt plakken. Geen smileys om je busje mee vol te stickeren, uiteraard.

Australië

4. Goede muziek

The road in front of you. Hoewel je al kilometers er op hebt zitten, lijkt er geen einde te komen aan de lege, vlakke wegen. Een muziekje maakt je vrolijk en als je het ons vraagt, zijn dit toch wel dé nummers die je op de playlist moet zetten:

  • Route 66 – Chuck Berry
  • Tessellate – Alt J
  • Born to be wild – Steppenwolf
  • Into the wild – Rise
  • Fast car – Tracy Chapman
  • Walking in Memphis – Marc Cohn

5. Auto checken

Laat van te voren de auto goed checken, zodat je niet in de middle of nowhere terechtkomt en niet verder kunt.

6. Banden rusten voor hitte

Vooral in de zomer op de snelweg kan het gevaarlijk zijn om lange ritten te maken met een oudere auto. Doordat het wegdek soms wel 45 graden (!!!) kan zijn, beschadigen de banden sneller. Neem dus genoeg rust tussendoor en rijd niet meer dan 200 tot 300 km per dag.

7. Oplader

Een oplader in de auto is handig om je mobiel mee op te laden terwijl je aan het rijden bent. Het kan zomaar zijn dat je ergens tot stilstand komt te staan en dan blijkt dat je mobiel leeg is! Dat is natuurlijk niet echt handig. Ook kun je vaak met deze opladers muziek van je telefoon luisteren.

8. Koelbox

Neem voor eten en drinken een koelbox mee, zodat je altijd wat bij de hand hebt als er opeens uren geen dorpje meer te vinden is met een supermarktje.

9. Leuke route

Een leuke route is altijd beter dan de snelste, maar tegelijkertijd wel saaiste route. Een leuke route maakt het rijden net wat leuker. Stippel van te voren de route uit hoe je ongeveer wilt rijden, op deze manier mis je de wereldwonderen niet.

10. Eerste accommodatie

Na een eerste lange dag rijden is het fijn als je verzekerd bent van een bed om in te slapen. Handig om een eerste nacht te boeken voordat je verder rijdt.

You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *