MEXICO: zwemmen met walvishaaien

WalvisHAAIEN..dat klinkt gelijk al extreem. Het deed mij denken aan een kooi, een hongerige haai voor je neus en heel veel angst voor dit allemaal begon. Maar niets bleek minder waar..

Op een vroege woensdagochtend werd ik opgehaald door een lokale gids die tevens mijn collega was. Hij verzorgde de tour van die dag en ik zou met hem meegaan om er vervolgens over te schrijven. Het was een kans die ik niet had willen missen.

Ik had ook nog eens dubbelgeluk, want walvishaaien vind je tussen april en september en op één van de laatste dagen kon ik de tour nog even meepikken. Ik had geen idee wat me te wachten stond.

walvishaaien mexico

My lucky day

Onderweg naar de haven, waar een boot ons mee zou nemen naar de walvishaaien, pikten we toeristen op bij luxe resorts. Gevestigd aan de wegen voornamelijk om Amerikaanse toeristen te lokken en hen een onbezorgde vakantie te geven. Ik heb daar nooit veel mee gehad: 5-sterren resorts waar de bewaker de deur voor je openhoudt. Waar je de lokale cultuur en de échte natuur niet kunt omarmen.

Maar vandaag maakte dat niet uit, ik ging vooral voor mijn eigen ervaring. Eenmaal op het bootje genoot ik van de zee en het uitzicht. De golfen waar we in ketsten, de glimlach van de gids, in de verte de dolfijnen boven het water springend. De zon scheen fel die dag. Het was een perfecte woensdagochtend.

Ruim anderhalf uur later en de spuwende Amerikanen naast mij, arriveerden we op ‘de plek waar het moest gebeuren’. In de middle of the ocean. Hoe konden ze nou weten dat we hier moesten zijn?! Terwijl ik om mij heen keek en zoekende was naar enig punt van herkenning, zag ik nergens een einde.

De walvishaai

Walvishaaien zijn een van de meest rustgevende onderwater dieren met zo’n groot oppervlak. Gemiddeld groeien deze dieren namelijk uit tot 10 meter lengte. Het wordt ook wel als dé grootste vissoort ter wereld beschouwd.

Hoewel walvishaaien meer dan duizenden tanden hebben, eten ze alleen plankton. Dit komt 1) doordat de tandjes zo klein zijn, dat ze niets groters in zich kunnen nemen en 2) omdat ze vegetarisch zijn. Ja echt! Vegetarische haaien.. Het is dus een hele geruststelling om met deze kennis het water in te duiken. De keuze is aan jou: met de snorkel of met duikpak.
walvishaaien mexico

Zwemmen maarrr..

Na het seintje van de gids sprong ik het koude water in. Zodra ik mijn duikbril onderwater dook zag ik de eerste walvishaai al voor m’n neus voorbij komen. Het enorme beest zwom in alle rust het water door op nog geen 2 meter afstand. En toen nog één. En nog één. En toen achter de laatste walvishaai, zwom een kleintje: de baby!

Als een bezetene crauwelde ik met de walvishaai mee naar waar hij of zij ook heen ging. De bewegingen, de twee meter lange vinnen zwiepte het water door en de enorme bek die de plankton visjes alsmaar naar binnen liet glijden. Het was een onwerkelijke ervaring. Eentje die ik amper kon bevatten.

En met twee rustige slagen was de haai alweer in het donker verdwenen, terwijl ik hijgend en puffend  naar adem moest happen. Ik had écht met walvishaaien gezwommen!

TIP: kies zorgvuldig de organisatie uit waarmee je deze tour gaat doen! Zorg ervoor dat ze zo ‘duurzaam’ mogelijk op pad gaan en de dieren zo min mogelijke nadelen ervaren.

Wil jij meer Mexico avonturen lezen? Lees dan mijn avontuur op Isla Holbox.

You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter