Eerste hulp bij…..leren genieten op jou reis

We leven ons leven. We proberen zoveel mogelijk te genieten van al het kleins. In deze imperfecte wereld zien we het perfecte. Om af en toe los te komen van het ‘Nederlandse’, reizen we. Maar ook om ons persoonlijk te ontwikkelen. We reizen om de wereld te ontdekken, om andere culturen van dichtbij te zien, om natuur te waarnemen. En dit doen we door dichtbij te komen. Even echt loskomen van het leven dat we gewend zijn. Het leven waarin we soms vergeten stil te staan bij alles wat er om ons heen gebeurd. We reizen om terug te blikken, om onszelf te herzien en om alles een plekje te kunnen geven. En jij zou misschien niet vaker, maar wel bewuster hetzelfde moeten doen. Je hoeft hier niet altijd voor naar het buitenland of de duurste reis te boeken.

10592736_557034824401463_3780073091324164860_n

Om bewust te reizen en te leren genieten van al het moois wat deze wereld te bieden heeft, geef ik je graag een aantal tips.

  • Reis niet te snel van plek naar plek. Verdiep je in een cultuur, raak in contact met de locals en de natuurlijke omgeving. Reis niet te snel en doe het rustig aan, zodat je een bestemming goed in je op kunt nemen, zodat je bewust een bestemming ontdekt.
  • Ga tussen de locals! Praat met deze mensen. Laat ze je eten bereiden, een slaapplek aanbieden of ga een activiteit met ze doen. Help een dagje mee in de rijstvelden of waar dan ook. Deze lokale bewoners vertellen je het verhaal. Vertellen je de identiteit van een bestemming. Want als wij kijken naar ons eigen landje, zetten we Madurodam of Giethoorn ook niet op de eerste plek als aantrekkelijke toeristische bestemming. En hier bedoelen we niets verkeerds mee, maar zelfs wij (als inwoners van Nederland) zijn nog nooit hier geweest. Nee, er is meer dan alleen datgene wat er altijd gezegd wordt. Het gaat niet alleen om de Wallen of de honderden coffeeshops. Er is meer. Zo zag ik in Mexico meer dan de springbreak, zuipende Amerikaanse jongeren of in Bali de toeristische badplaatsen. Ga er op uit! 
  • Herinner je de mooiste ervaringen. Herinneringen zullen je altijd blijven achtervolgen wanneer deze waardevol en bijzonder zijn geweest. En dat maakt je een verteller. Wees die verteller en houd je camera of mobiele telefoon dan ook niet altijd in je handen. Want met foto’s zeg je niet altijd alles, maar juist die glinstering in je ogen bij het vertellen van dat ene bijzondere moment, maakt jou een unieke reiziger. 

 

 

  • Geniet van al het groens om je heen. Wist je dat groen je geest meer rust geeft dan grijze flatgebouwen?! En dan heb ik het niet over een groente trui of de muur die je ineens groen wilt schilderen. Maar natuurgroen. Het groen wat onze aardbol groen maakt. Het groen dat ervoor zorgt dat we onze ogen voor twee tellen sluiten en bedenken hoe fijn het is om in de buitenlucht te zijn. Wees geen bangerik en ga de uitdaging aan om de Thaise jungle te betreden of de uitgestrekte Franse boomgaarden, de hoge bergen in Italië. Maar denk ook eens aan de bossen of de weilanden bij je om de hoek. 
  • Plan vooral niet te veel. Hoewel ik zelf in het dagelijkse leven helemaal geen goede planner ben, wil ik het ook niemand aanraden wanneer je op reis gaat. Op reis gaan is ervoor om te ontdekken, om niet alles van te voren uitgestippeld te hebben, om niet altijd te hoeven weten welke kant je op moet gaan. Ga je backpacken? Volg dan altijd je gevoel. Je gevoel is allesbepalend en zal je die kant op leiden naar daar waar je zult genieten. Wees een beetje creatief en laat het los om alles te moeten plannen. Van plannen krijg je stress en dat is nou net wat je niet kunt gebruiken tijdens een welverdiende vakantie. 

Onverwachte gebeurtenissen of situaties zijn de keys van jouw reis. Want weet je nog toen we dat lokale, kleine marktje tegenkwamen in Malaga omdat we van de fietsroute afweken? Want weet je nog toen we bij dat uitzichtpunt terechtkwamen in Frankrijk omdat we de weg niet volgden? Want weet je nog toen we op een strand stuitte in Venetië waar locals in alle rust genoten van het warme water, terwijl 10 kilometer verderop de drukte van de stad voelbaar was?

Je hoeft niets, behalve je gevoel volgen. En wanneer je dat doet, word je een echte reiziger. Een genieter. Omdat je accepteert wat er gebeurt en niet omdat je datzelfde gezien hebt als iedereen.

10391453_701892096553415_9215096430845389760_n

You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter