BERLIJN: 5 tips om te doen

Hoewel ik voor een reis zo min mogelijk probeer te denken hoe een bestemming zal zijn, dacht ik bij Berlijn aan hippies en werklui. Het uiterste van het uiterste. Het verschil tussen willen werken en moeten werken. Het verschil tussen plezier en prestatie. En ergens kreeg dit gevoel wel een bevestiging.

Tijdens ons bezoekje aan deze fascinerende stad hebben we beide uitersten ontdekt. Maar vooral voorkeur gegeven aan de hippiekant. Deze 5 tips laten jou Berlijn zien zoals wij haar zagen, in de winter.

Tip 1: Five Elephant: de barista die onze koffie deed schenken

Zo had ik het mij voorgesteld. Een jongeman. Een baardje. Een speels mutsje. Een afgetrapte broek, een geblokt bloesje. Koeltjes, nuchter. De barista die onze koffie schenkt en lachend de man voor ons begroet. Een grapje maakt over zijn sjaal. Een fijne latte macchiato bereid met een stukje zelfgebakken bananenbrood, yoghurt met granola of een traditionele bagel. Engels of Duits, dat maakt niet uit. Zo af en toe zijn 20 tafeltjes grote tentje rondkijkt en glimlacht. Tevreden.

Berlijn

Locatie: Reichenberger Str. 101

Tip 2: RAW: de kleinste disco ter wereld

Een winterse dag. De kou die langs onze gezichten striemt, terwijl de zon toekijkt. Het maakt RAW een stukje meer rauwig dan het al is. Een oud industriecomplex met graffiti bekladde clubs. Van techno tot hiphop. In de middag vredig en rustig, in de avond levendig en vol ontdekkingen. De telefooncel, oftewel de kleinste disco ter wereld, staat er op deze middag verlaten bij. Gooi er € 2 in en 5 minuten lang waan je je in een ware disco-avond. De muziek van een DJ, de flikkerende lampen en de damp die onder je voeten vandaan komt.

Locatie: Revaler Str. 99

Tip 3: Kreuzberg: gele trammetjes en graffiti muren

Het oude, gele trammetje rijdt ons naar Kreuzberg, één van de meest multiculturele wijken van Berlijn. Daar waar alternatievelingen, kunstenaars, Duitsers en buitenlanders samenkomen. De prullenbakken beklad met graffiti en oude kranten. De ouderwetse architectuur van huizen. De zwerver op zijn matras.

Een bezoek aan de Burgermeister, waar je dé lekkerste hamburgers ter wereld kunt eten. Zegt men. Of je nu een gewone hamburger wilt eten of een cheeseburger, al dan niet met chili, een echte meisterburger of tofuburger.

Locatie: Oberbaumstraße 8

Tip 4: Bikini Berlin: alle creatievelingen bijéén

Wie van creatieve kunst, kleding en producten houd moet naar Bikini Berlin. Een indoor shopping mall, waar kunstenaars hun kunst tentoonstellen. Veelal kledingwinkels met zelfgemaakte artikelen of voor in huis. De creativiteit van de stad is hier losgelaten. Hip en toch modern.

Locatie: Budapester Str. 38-50

Tip 5: Highlights

En ja, ook wij zagen de highlights. Het zijn niet voor niets ‘hoogtepunten’ van de stad. De Brandenburger Tor is mooi om te zien, het Joods monument is indrukwekkend, Alexanderplatz waar alle moderniteit samenkomt, de televisietoren waar je uitzicht hebt over de hele stad..het zijn allemaal pareltjes die de moeite waard zijn om te bezoeken, maar vergeet niet dat er meer is dan highlights.

Benieuwd hoe onze eerste indruk van Berlijn was?

You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter