AMERSFOORT: op bezoek bij Juffrouw Jacoba

juffrouw jacoba
Het bord op de hoek van de straat doet me even stilstaan. Nog 30 stappen staat er op. Wanneer we het smalle steegje inlopen valt de architectuur van de huizen direct op. De geschiedenis komt terug en oude huisjes zijn omgevormd tot gezellige restaurantjes en winkeltjes. De Onze Lieve Vrouwetoren op de achtergrond slaat twee keer. Het is zondagmiddag, 14.00u en de rode luiken van Juffrouw Jakoba staan opengeklapt.

De witte kozijnen omringen kleine raampjes waardoor we een vrouw met schort een dunne pannenkoek zien omgooien. We openen een krakende deur, de oude sloten nog eraan vast. De geur van winterse specerijen komt onze neus binnen geslopen. Kaneel, kruidnagel, speculaas. De net van de plaat gebakken pannenkoeken worden aan de gasten gereserveerd.

Binnen bij Juffrouw Jacoba

We lopen langs de keuken naar binnen. Een muur van badkamer oude tegels scheidt de pannenkoeken bakster met de tafels gevulde crêperie. Aan de muur hangen planken gevuld met suiker en verschillende siropen. Een houten schoolbord met de menukaart. De kaarsjes op de tafel, de van spijkerbroek gemaakte schoolbank, het houtenbalken plafond en de groene planten geven sfeer aan de 12 tafeltjes. Terwijl ik de twee oudere vrouwen naast ons hoor praten dat ze het hier zo leuk vinden, denk ik aan de Efteling. Het doet me denken aan een boshuisje. Niet perfect, maar juist het gezellige en knusse dat hier naar voren komt.

juffrouw jacoba

Even geen superfoods, een hippe tent met yoghurt en granola, even geen flat white, geen hangende planten aan de muur. Maar de ambachtelijke, verse broden van de bakker, een met liefde gemaakte crepe met banaan en chocoladesiroop, een dunne pannenkoek van boekwitmeel, de geur van overheerlijke wentelteefjes. De eigenaresse vol trots wakend over haar keukentje. De gasten tevreden stellend. Vriendelijk en oprecht.

En misschien, zie je Juffrouw Jacoba zelf nog tussen de tafels door kwispelen.

You liked? Deel het dan hier ..
Share on FacebookTweet about this on Twitter